piatok 11. augusta 2017

Pozor na jazyk (KEEP IT SHUT – What to say, how to say it, and when to say nothing at all) Karen Ehmanová, vyd. Tatran, 2017, preklad Lucia Ďurková



Táto kniha nie je len taká obyčajná kniha, pripravte sa, že okrem toho, že sa v nej spoznáte, rozosmeje vás, pobaví, možno aj nahnevá,  vás prinúti zvažovať svoje slová. A presne o to ide, aby sme si dávali pozor na jazyk!
Karen Ehmanová  nás nepoučuje, ale rozpráva o tom, ako sa naučila „držať jazyk za zubami“ a použiť ho iba v správne chvíli a v správnom „množstve“ na základe vlastných skúseností.  Tieto reálne zážitky spája aj s biblickými príbehmi a vhodne ich dopĺňa citátmi z Biblie, napr.:
„Vidíš človeka unáhleného v rečiach?
Blázon má väčšiu nádej ako on.“ (Prís 29, 20 ECAV)
alebo
„Ak mlčí, aj pochábľa pokladajú za múdreho,
a za rozumného, keď ma zatvorené pery.“ (Prís 17, 28)
Autorka pozná úskalia unáhleného „rozprávania“ vtipne komentuje svoje vlastné zlyhania  a zároveň nám ponúka riešenie ako sa vyvarovať týmto chybám. Dostávame sa s ňou k bežným situáciám, keď sme sa napríklad v práci nechali uniesť a začali si vylievať srdce a povedali sme veci, ktoré nebolo u daného „spovedníka“ v bezpečí, 

„Blázon nemá záľubu v rozumnosti, ale vo vyjadrovaní svojich myšlienok.“ (Prís 18, 21)

ale aj to, keď sa náš jazyk ostro vybúril na našich najbližších, lebo neurobili to, čo sme od nich očakávali (neuložili topánky tam, kde sme chceli a nechali ich váľať sa na zemi pred dverami), varuje nás aj pred tým, aby sme nepovedali pravdu vtedy, keď by mohla niekomu ublížiť, či klamlivému lichoteniu, ktoré by sa v konečnom dôsledku mohlo obrátiť proti nám. Ukazuje nám i to, ako správne mierene slová môžu zmeniť  náladu človeka a v niektorých prípadoch i jeho osud.

„Hnevajte sa, ale nehrešte, slnko nech nezapadá nad vaším hnevom, nedávajte miesto diablovi.“ (Ef 4, 26-27)

Kniha „Pozor na jazyk“ splnila moje očakávania, nielen že sa dobré čítala, (autorkine zážitky zo života sú pestré a okomentované s nadhľadom),  ale  prinútila ma zamyslieť sa nad mojim vlastným „jazykom“ a jeho nepatričným používaním a určite si autorkine rady zoberiem k srdcu.




ZA POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU TATRAN



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Wonders of books Published @ 2014 by Ipietoon